Tokrat manj okužb. Kriza v Hrastniku.


Včeraj, v nedeljo, 12.7.2020, je bilo opravljenih 440 testiranj, pri čemer so potrdili osem novih okužb s covid-19. Virus pa je očitno našel pot do ostarelih. V Domu starejših občanov Hrastnik so potrdili okužbo pri enem od oskrbovancev doma. Okuženega s covid-19 so odpeljali v UKC Maribor, kjer je hospitaliziran. Brise so že vzeli 13 oskrbovancem, a rezultati še niso znani. V hrastniškem domu upokojencev so že pred dnevi potrdili okužbo pri njihovi zaposleni. Okužena zaposlena se je, kot je na današnji tiskovni konferenci dejal Jelko Kacin, okužila že prejšnjo soboto. Ker znakov okužbe ni imela, je bila od nedelje naprej v stiku s stanovalci doma. Doma je ostala od srede naprej, ker se je počutila slabo. Izvida testa še ni,  ampak okužbo sumijo še pri eni varovanki doma.

Dom za ostarele Hrastnik je eden najslabših domov v državi. Pred leti je bil predelan iz dijaškega doma. Gre za dom, ki je eden slabših, vsaj kar se tiče zagotavljanja ustreznosti namestitvenih zmogljivosti. Nevarnost širitve virusa je v tem domu zelo velika. Župan občine Hrastnik je izpostavil tudi kadrovski problem, saj ni dovolj usposobljenih kadrov, da bi lahko zagotavljali nemoteno delo. Danes v Domu upokojencev Hrastnik pričakujejo tudi obisk predstavnikov Ministrstva za zdravje. Dom v Hrastniku so zaprli za obiskovalce, prav tako so prav tako so prepovedane vse dejavnosti, varovanci doma pa morajo biti v svojih sobah oziroma v svojem nadstropju. Glede na to, da je bilo v zadnjih dneh v Hrastniku potrjenih več okužb, predvsem znotraj družin, ki so se okužili na večji zasebni zabavi, direktor doma upa, da jim bo uspelo zajezitev širjenja okužb.

Iz previdnosti pa so dom za upokojence za obiskovalce zaprli tudi v Metliki.

Sicer pa je minuli vikend Zdravstveni inšpektorat opravil 945 nadzorov. Ugotovili so, da od tega 40 ljudi ni bilo doma, v 11 primerih inšpektorjem ni bil omogočen dostop do zasebnega zemljišča, v 32 primerih pa so osebe navedle napačen ali lažen naslov, v 15 primerih pa ljudje niso odprli vrat svojega doma.

Inšpektorji pa so opravljali nadzor tudi v gostinskih lokalih. Ugotovljene so bile nepravilnosti kot so premajhen razmik miz in pa nepravilna uporaba zaščitne maske ali pa zaščitnih mask sploh niso uporabljali.

Nedavni prispevki