Trajno odstranjevanje dlak je učinkovita rešitev v boju z neželenimi dlakami


Nezaželene dlačice in poraščenost so vsakodnevna težava mnogih žensk in tudi moških. Danes obstajajo številni kratkotrajni načini odstranjevanja dlačic, katerim je vsem skupna bolečina, vraščene dlačice, pordela koža, kup izgubljenega časa in še večji kup izgubljenega denarja za preizkušanje številnih metod odstranjevanja dlačic. V zadnjem času pa je vse bolj priljubljeno trajno odstranjevanje dlak, ki ne le poskrbi za trajno odsotnost rasti dlačic, ampak tudi za prenehanje težav z vraščenimi dlačicami in rdečico.

Kako poteka trajno odstranjevanje dlak?

Na prvi pogled se lasersko trajno odstranjevanje dlak sliši kot nekaj strašljivega in neznanega, nekaj, čemur ne moremo za zaupati. Toda gre za več deset let staro metodo, ki se je do danes izpopolnila do te mere, da je zaradi svoje preprostosti in učinkovitosti vse bolj priljubljena.

Lasersko trajno odstranjevanje dlak je eden izmed najbolj učinkovitih načinov odstranjevanja nezaželenih dlak, saj se odstranjevanja dlak loti pri njegovem izvoru – lasnem mešičku. Dolgo časa je za zelo učinkovito metodo odstranjevanja nezaželenih dlačic veljala depilacija, pri kateri, če odmislimo bolečino, je potrebno tretmaje ponavljati vse življenje, saj je lasni mešiček živa tvorba. To pomeni, da ko z depilacijo odstranimo dlako, bo ta po določenem času zopet začela rasti. Tekom let se pod pogojem, da se depilacije izvajajo redno, rast dlak upočasni, a z njimi imate vseeno vsaj enkrat mesečno delo, saj bo lasni mešiček še vedno živ.

Pri laserskem trajnem odstranjevanju dlak, pa se problema lotimo bolj dolgoročno, saj s tankim laserskim snopom uničimo lasni mešiček. Za odstranjevanje dlak z laserjem se uporabljajo številne tehnologije, med katerimi je najbolj znana IPL tehnologija. Na tretmaju, ki je popolnoma neboleč, se bo za to usposobljena oseba z laserjem postopoma »sprehajala« čez predel, na katerem se želite znebiti nezaželenih dlačic. Tanek laserski curek bo prodrl skozi tanko plast kože vse do lasnega mešička in ga uničil. Pri tem pa bo okoliško tkivo ostalo popolnoma nepoškodovano, zato je strah, da si boste z laserskim odstranjevanjem dlak uničili kožno bariero, popolnoma odveč. Laserski curek namreč zaznava le lasni mešiček, oziroma del dlake, ki se skriva pod kožo.

Ker pa vse dlačice ne rastejo enako hitro, je potrebno lasersko trajno odstranjevanje dlak ponoviti z več zaporednimi tretmaji. Koliko tretmajev je potrebno, je odvisno od gostote, predvsem pa od barve in strukture vaših dlačic. Če imate temnejše in močnejše dlake, bo laser že ob prvem tretmaju zelo učinkovit in bo skupno potrebno manj tretmajev. Če pa so vaše dlačice zelo svetle in tanke, bo potrebnih nekoliko več terapij, saj jih laserski curek nekoliko težje zazna. V povprečju pa je potrebno opraviti od 4 do 8 terapij, pri katerih mora med posameznima terapijama miniti 4-6 tednov. Več zaporednih terapij je potrebnih zato, da zagotovimo, da bo laserski žarek uničil popolnoma vse lasne mešičke na določenem predelu.

Kdo vse je primeren kandidat za lasersko trajno odstranjevanje dlak?

Glede na to, da smo omenili, da je trajno lasersko odstranjevanje dlak nekoliko bolj učinkovito, oziroma hitrejše pri osebah, ki imajo temnejše in gostejše dlake, marsikoga skrbi, da bi primeren kandidat, oziroma kandidatka za trajno odstranjevanje dlak z laserjem. Naj vas pomirimo, da barva in struktura dlačic nikakor nista ovira, da se ne bi mogli odločiti za trajno odstranitev dlak z laserjem. Ta strah verjetno izhaja tudi iz tega, ker imamo danes na trgu že mnogo laserskih aparatov z IPL tehnologijo, namenjenih domači uporabi. Ker so te laserske napravice namenjene domači uporabi, torej ljudem, ki niso posebej usposobljeni za delo z laserskimi žarki, so nekoliko slabše učinkovite in zato pogosto ne delujejo na osebah s svetlimi in tankimi dlačicami.

Laserji, ki jih uporabljajo v profesionalnih salonih ali medicinskih centrih pa so veliko bolj specializirani, saj so namenjeni profesionalni uporabi, zato so veliko bolj učinkoviti. Zato vam svetujemo, da ko se odločate za lasersko trajno odstranjevanje dlak, izberete profesionalni salon, kjer imajo kakovostno opremo, s katero rokujejo zato usposobljeni strokovnjaki. Trajno odstranjevanje dlačic z laserjem je namreč za denarnico kar obremenjujoč strošek, zato si zagotovite, da se odločite za kakovostno storitev, katere rezultat bo upravičil visok začetni vložek. Poleg tega pa vam kakovostno opravljena storitev s strani certificiranega strokovnjaka daje garancijo, da ne bo prišlo do kakšnih nezaželenih zapletov.

Poleg tega je lasersko odstranjevanje dlak zelo primerno za tiste, ki imajo večne težave z vraščenimi dlakami, vnetji in rdečinami in bolečino, ki nastane po klasičnih postopkih odstranjevanja dlačic.

Zakaj se odločiti za trajno odstranjevanje dlak z laserjem?

Razlogov, za kaj se odločiti za lasersko odstranjevanje dlak je kar nekaj. Največ ljudi se zanj odloči iz preprostega razloga, ker omogoči, da se z nekaj kratkimi tretmaji, ki v povprečju trajajo med 30 in 45 minut (odvisno kako velik je predel, na katerem želite dlake trajno odstraniti), za vedno znebite nezaželenih dlačic. V času, ko nas veliko trpi za kroničnim pomanjkanjem prostega časa, je zelo dragoceno, če se lahko znebimo opravila, ki nam je vzelo ne le veliko časa ampak tudi izgubljenih živcev in prineslo kup slabe volje. Če lasersko odstranjevanje dlak primerjamo z ostalimi načini odstranjevanja dlak, hitro ugotovimo, da z laserskim odstranjevanjem dlak na dolgi rok pridobimo veliko časa. Če za depilacijo v povprečju porabimo 1 uro na teden (pa vemo, da mnogokrat veliko več) to v enem letu znaša približno 55 ur. Medtem ko za lasersko odstranjevanje dlak v obdobju pol leta porabimo približno 8 ur in smo za vedno rešeni težav z dlačicami. Pri tem pa je potrebno poudariti, da se lahko takoj po tretmaju že prosto gibljete ali odidete na delo.

Prednost laserskega odstranjevanja dlak je tudi v tem, da gre za popolnoma neboleč postopek, ki za seboj ne pušča rdečice, videza kurje kože in vraščenih dlak. Že po prvem tretmaju vam namreč dlačice ne rastejo več, kar pomeni, da depilacija ali britje do naslednjega tretmaja nista potrebna. Hkrati pa lasersko odstranjevanje dlak močno pripomore tudi k splošnemu lepšemu videzu vaše kože. Z laserskim odstranjevanjem dlačic se namreč izognete tudi nastajanju različnih pigmentnih madežev, ki pogosto nastanejo kot posledica britja ali depilacije.

Nenazadnje pa ne smemo pozabiti omeniti, da je lasersko odstranjevanje dlak popolnoma neboleč postopek, kar je koristna informacija za vse tiste, ki ne prenesete depilacije ali epilacije, hkrati pa vam gre skoraj vsakodnevna uporaba britvice že močno na živce. Marsikoga namreč skrbi, da bo ob stiku laserskega žarka z lasnim mešičkom prisotna bolečina ali vsaj skelenje, vendar pri uporabi sodobne tehnologije laserskih aparatov običajno do tega ne pride.

Kdaj je najprimernejši trenutek, da pričnete s tretmaji?

Zavedati pa se morate, da je lasersko odstranjevanje dlak postopek, ki se odvija vsaj v časovnem obdobju enega polletja, zato morate dobro premisliti, kdaj boste začeli s tretmaji. Večina salonov in centrov laserskega odstranjevanja dlačic ne izvaja v poletnih mesecih, saj močan stik s sončnimi žarki kmalu po tretmaju lahko povzroči nekoliko obarvane lise na koži, česar pa si nihče ne želi. Zato večina strokovnjakov priporoča, da lasersko odstranjevanje dlak pričnete v jesenskem ali zimskem času, saj boste tako z njimi zaključili še pred začetkom poletja in vam zaporednih tretmajev ne bo potrebno prekiniti nekje na sredi cikla.

Ker prekinjanje enakomernega razmaka med posameznimi tretmaji lahko vpliva na to, da bo za končen rezultat potrebnih več tretmajev, kot je bilo sprva predvideno, poskrbite, da boste s tretmaji začeli v obdobju, v katerem ne predvidevate kakšnih daljših potovanj, operacij ali nosečnosti.

Kaj pa cena?

Večkrat smo že omenili, da je lasersko trajno odstranjevanje dlak dokaj drag postopek, katerega si marsikdo ne more privoščiti. Cena je odvisna od tega, na katerem delu želite trajno odstraniti dlake, kako goste so in nenazadnje tudi od tega, kdo opravlja storitev. Res pa je, da za lasersko odstranjevanje dlak enkrat odštejete večjo vsoto denarja in imate nato vse življenje mir pred vsemi možnimi oblikami odstranjevanja dlak, medtem ko za ostale kratkoročne načine odstranjevanja dlak zapravljate denar ves čas. Če bi sešteli le desetletni strošek stvari, ki jih morate neprestano kupovati za trajno odstranjevanje dlak, bi hitro prišli do spoznanja, da je trajno lasersko odstranjevanje dlak veliko boljša investicija.

 

Recent Posts