VIDEO: Truplo kita grbavca najdeno v amazonski džungli


Domačini so 11-metrskega kita v džungli odkrili šele, ko so opazili veliko število ptic, ki so se zbirale nad njegovim truplom in glasno oglašale.

Čeprav nikogar ne preseneča, da je amazonska džungla polna življenja je bila tudi izkušena ekipa strokovnjakov in biologov presenečena, ko so v džungli otoka Marajo videli truplo deset tonskega kita.

Prvotne ugotovitve kažejo, da je kita naplavilo na otok med eno izmed večjih neviht, ki so v tem odboju pogoste. Naraščajoča plima naj bi ga naplavila na kopno, ko je že bil mrtev. Znanstveniki pa še zmeraj ne vedo kako je njegovo truplo pripotovalo tako daleč na kopno in zakaj je kit plaval v bližini otoka Marajo.

Državni uradniki so povedali, da so kita opazili šele potem, ko so jih na njegovo truplo opozorile pice ujede, ki so zadovoljno krožile nad njim in se glasno oglašale.

kit

Žival trenutno preučujejo strokovnjaki za morske živali, ki so ugotovili, da gre za mladega kita grbavca, ki je umrl nekaj dni preden ga je odneslo na kopno. Ne vedo pa kako je žival prišla tako daleč na kopno. Predvidevajo, da ga je prinesla plima, ki je bila v zadnjih dneh zelo visoka. Truplo je verjetno plavalo blizu obale in ga je visok plimski val odnesel na kopno.

Nenavadno je tudi, da so sploh odkrili kita grbavca v tem letnem času, saj se v mesecu februarju po navadi ne zadržujejo na severni obali Brazilije. Kite grbavce večinoma opazijo pozno poleti ali zgodaj jeseni ob južnih obalah Brazilije.

Strokovnjaki trenutno zbirajo informacije in poskušajo ugotoviti zakaj je kit umrl. Mogoče se je ujel v mrežo ali pa ga je usodno zadela ladja in je umrl zaradi udarca. Ker je truplo na zelo nedostopnem območju ga morajo strokovnjaki pregledati tam kjer so ga našli in ga ne morejo odpeljati v svoj laboratorij.

Po končanih analizah bodo okostje kita odpeljali v bližnji muzej, kjer ga bodo primerno pripravili, ga uporabljali za učni pripomoček in se z njim učili. Morda jim bo uspelo ugotoviti, kaj je povzročilo prerano smrt mladega kita in kako se temu lahko izognemo v prihodnje.

Nedavni prispevki