Turistični boni niso slovenska pogruntavščina


Kot je že znano, bo Slovenija vsakemu, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji, namenila turistični bon. Turistični bon, ki bo po predvidevanjih v elektronski obliki in ne bo izplačljiv v denarju, bodo ljudje lahko izkoristili s svojo davčno številko le v celoti in pri enem ponudniku.

Kljub sicer dobremu ukrepu vlade z uvedbo turističnih bonov, pa le ti niso slovenska pogrutavščina. Podobne ukrepe so že uvedle tudi nekatere druge evropske države. Na Slovaškem že od lanskega leta spodbujajo domači turizem, Vsa večja podjetja svojim zaposlenim subvencionirajo 55 procentov stroška za dopust v domačih kapacitetah oziroma največ 275 evrov. Podjetja si to lahko štejejo v davčno olajšavo. Pri njih ta ukrep velja od lanskega leta.

Že dalj časa so podobne spodbude v veljavi tudi v Romuniji, kjer podjetja dajo zaposlenim bone, da jih lahko unovčijo za počitnice v svoji državi. Tudi v Romuniji si to lahko delodajalec šteje v davčno olajšavo.

V naši sosednji državi, Italiji so se odločili, da bodo bone prejele le revnejše družine, ki si sicer težko privoščijo dopust. Seveda bodo lahko italijanske družine bone unovčile le v domovini.

Če ste razmišljali o dopustu na Siciliji, se vam bo splačalo. Regionalne oblasti na Siciliji so se namreč za spodbujanje turizma odločile, da so turistom pripravljeni povrniti del stroškov in sicer del cene letalske vozovnice in tretjino stroška za vsaj tridnevne prenočitve v njihovih kapacitetah. Da pa bo ponudba še bogatejša in mamljiva, pa vam bodo omogočili tudi ogled arheoloških znamenitosti in muzejev brez plačila vstopnin.

Odločitve glede spodbujanja turizma pa sprejemajo tudi v Grčiji. Turizem v Grčiji ima velik pomen na gospodarstvo in trenutno beležijo 70 procentni padec števila turistov glede na prejšnjo sezono. Pri njih ne bodo uvedli vavčerjev, temveč so se odločili, da bodo znižali davek na dodano vrednost iz trenutnih 24 na 13 procentov za vse oblike prevoza, torej za letalski, avtobusni in železniški promet. Računajo na to, da bodo s tem ukrepom v svojo državo privabili vsaj nekaj turistov.

Nedavni prispevki