Ugriz klopa vam lahko za vedno spremeni življenje


Klopi v Sloveniji živijo praktično na vseh koncih države, le visoko v gorah ne. Najraje se zadržujejo in prežijo na svojega gostitelja v gozdni podrasti in travi vse tja do 1600 metrov nadmorske višine. Kadar so zime mile in pomladi tople ter vlažne, se njihova verjetnost preživetja še poveča, ostanejo pa tudi dlje časa aktivni. Nevarnost za ugriz klopa in okužbo s katero od bolezni, ki jih prenaša, je torej od februarja do novembra v Sloveniji velika.

Klopi z znanstvenim imenom Ixodoidea spadajo med pršice in na svetu jih poznamo približno 860 različnih vrst. Vse vrste so zunanji zajedavci na vretenčarjih: ptičih, plazilcih in sesalcih. Kako poteka razvojni ciklus klopa, si lahko preberete na https://www.sos-klop.si/. Ti mali pajkovci imajo posebne izvodilne žleze ob ustih, ki ob ugrizu izločajo slino, v kateri so encimi, ki zavirajo strjevanje krvi in imunski odziv, hkrati pa tudi blag anestetik. Ugriz klopa ne boli in zato ga tudi ne zaznamo. Najpogosteje se prisesajo na dele telesa, kjer je koža najmehkejša, to je običajno na pregibih komolca, kolen, v predelu dimelj, na lasišču in drugje. Pomembno je, da si po vsakem sprehodu v naravi temeljito pregledate kožo in preverite, ali je prišlo do ugriza klopa, takoj, ko pridete domov.

Ugriz klopa

Ugriz klopa ima lahko trajne posledice

Ne pozabite, dlje časa, kot je klop prisesan na človeško telo, večja je verjetnost, da bo prišlo do prenosa okužbe s katero od bolezni, ki jih prenašajo klopi. Najbolj znani sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME). Poleg omenjenih dveh prenašajo še manj znano in redkejšo bolezen – humano granulocitno anaplazmozo. Za učinkovito preprečevanje lymske borelioze je treba odstraniti klopa v roku enega dne, saj pride do prenosa bakterij s klopa na človeka v latentnem obdobju, ki so ga strokovnjaki ocenili na 24 ur po ugrizu klopa. V toplejšem delu leta res vsak dan opravite temeljit pregled kože. Virusi KME so v slinavkah klopa, zato tukaj ni varnostnega intervala, saj virusi hitreje prihajajo s klopa na človeka. A se pred KME vseeno lahko zaščitite, ker je na voljo cepivo. Za lymsko boreliozo ni na voljo cepiva, so pa učinkovita zdravila, a le, če je dovolj hitro prepoznana in posameznik pravilno ukrepa ter gre k izbranemu zdravniku. Zato je zelo pomembno, da mesto vboda klopa opazujte še več tednov po ugrizu in odstranitvi klopa.

Opazite ugriz klopa, kaj pa zdaj?

Med samopregledom kože po sprehodu opazite ugriz klopa, a ne veste, kako bi ukrepali? Odstranite ga čim prej, da preprečite prenos katere od okužb, ki jih prenašajo klopi. Ampak, kako pravilno odstraniti klopa? Brez panike, za odstranjevanje klopa potrebujete le kakovostno pinceto in minuto ali dve časa. Za odstranjevanje klopa nikoli ne uporabljajte različnih krem, olj, vazelina, laka za nohte, ali celo petroleja, kot nekateri na spletu priporočajo, da bi klopa pred odstranitvijo zadušili. Z uporabo katere od omenjenih snovi lahko pripomorete k temu, da začne klop v človeško telo dodajati še več sline, ki je okužena. Zdaj, ko veste, česa ne smete početi, pa poglejmo, kako pravilno odstraniti klopa. Klopa primite s kakovostno pinceto tik ob koži in ga počasi izvlečete. Klopa primite za glavico in ne za telo, saj stisk telesa klopa lahko pospeši izločanje okužene sline v človeško kožo. Klopa nikoli ne vrtite, ampak vlečite naravnost in s kar se da enakomerno silo. V primeru preveč sunkovitega giba ste s tem povečali verjetnost, da ste klopa pretrgali in po vsej verjetnosti bo njegov rilček ostal v koži. Če vam je rilček ostal v koži, ne skrbite preveč, saj se verjetnost prenosa okužbe ne poveča. Rilček lahko poskusite odstraniti s pinceto ali z iglo, če ne bo šlo, pa preprosto počakajte, da telo rilček samo odstrani v dnevu ali dveh. V tem primeru lahko pride do zagnojitve, ki pa običajno ni nevarna, zato brez skrbi. A lahko se vam zgodi, da ne boste mogli odstraniti klopa, v tem primeru ostanite mirni in poskusite večkrat, ali prosite koga za pomoč. Verjemite, uspelo vam ga bo odstraniti.

Klopa ste odstranili, kaj pa zdaj?

Ugriz klopa je na našem območju zelo pogost, a zdaj, ko ste ga tudi odstranili, je čas, da kožo na mestu vboda ustrezno očistite z alkoholom ali s toplo vodo in milom. Na mesto ugriza lahko nanesete tudi katerega od pripravkov za ublažitev razdraženosti in srbečice, ni pa nujno. Mesto vboda opazujte še več tednov, če na koži opazite znake, ki so značilni za lymsko boreliozo, ali imate katerega od znakov KME, takoj obiščite zdravnika in ga opozorite na dogajanje. Če spadate med tiste ljudi, ki imajo v toplejšem delu leta več klopov in se vam rado zgodi, da bi pozabili, kdaj in kje je prišlo do ugriza, si vsak ugriz klopa zapišite. Tako boste natančno vedeli ob morebitnih znakih, kje ste imeli klopa.

Recent Posts