Kako smo unovčevali turistične bone v prvem mesecu od sprejetja ukrepa?


Turistični boni v Sloveniji so se več kot dobro prijeli. Največkrat so jih Slovenci unovčili na obalnih destinacijah, kot so Portorož, kjer je bilo unovčenih 19.658 bonov, Izola s 6.325 unovčenimi boni, nato pa še Moravske Toplice, kjer je bilo unovčenih 6.289 bonov. Sledijo še Kranjska Gora, Podčetrtek, Ankaran, Brežice, Bohinjsko jezero.

Največ bonov – kar 44 odstotkov, je bilo unovčenih v hotelih, polovico manj za najem apartmajev in v kampih. Statistika kaže, da Ljubljančani in Mariborčani svoje bone unovčujejo na obali, tisti, doma na primorskem pa hodijo v kraje, kjer so terme in na Gorenjsko.

Kot je na novinarski konferenci povedal direktor Finančne uprave RS, Peter Jenko, sistem, preko katerega je mogoče uveljavljati bone, deluje brez težav. Unovčenih je bilo 149.577 turističnih bonov do včeraj popoldne, skupna vrednost pa presega 20 milijonov evrov. So pa, kot je še povedal Jenko, v fursovem klicnem centru zaposleni odgovorili kar na 15.000 klicev in 1.500 elektronskih sporočil v zvezi s koriščenjem turističnih bonov.

Kar 40 odstotkov je takšnih upravičencev, ki so bon izkoristili v več delih. Povprečna vrednost izkoriščenega bona je bila 140 evrov. Svoj bon je 8.800 oseb preneslo svojim potomcem in sorodnikom.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je spomnil, da je od razglasitve epidemije štiri mesece. Za ponoven zagon gospodarstva je potrebno okrepiti vlaganja v ekonomijo. Napovedal je, da bodo še pred koncem poletja predstavili načrt ukrepov, ki bodo slovensko gospodarstvo naredili bolj konkurenčno.

Nedavni prispevki