V jeseni še več novih pooblastil občinskim redarjem


Novela Zakona o pravilih v cestnem prometu, ki naj bi bila sprejeta v mesecu septembru, ki pa prinaša kar nekaj novosti. Ena izmed njih bo zagotovo določitev pogojev za vožnjo s tako imenovanimi lahkimi motornimi vozili. Sem spadajo tista vozila s krmilom, s katerimi se lahko vozi ob desnem robu vozišča.

Novela bo določala, da imajo lahko vozniki koles, mopedov, lahkih električnih vozil največ 0,5 grama alkohola na kilogram krvi oziroma do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru

Z novelo se povišujejo tudi kazni. In sicer za uporabo telefona med vožnjo se bo kazen dvignila na 120 evrov za kolesarje in voznike lahkih motornih vozil, za druge voznika pa bo kazen 250 evrov in 3 kazenske točke.

Predvidoma pa naj bi po novem še več pooblastil dobili tudi  občinski redarji. Nadzorovali bodo območje skupnega prometnega prostora, vožnjo z lahkimi motornimi vozili in kolesi, uporabo zaščitne čelade, uporabo telefonov med vožnjo. Hitrost bodo še naprej merili s samodejnimi radarji, pri čemer pa ne smejo ustaviti voznika.

 

Nedavni prispevki