V mestu Seul bodo zaprli vse klavnice psov


Župan južnokorejskega glavnega mesta Seul je dejal, da bodo zaprli vse klavnice psov v prestolnici. V celotni Južni Koreji se borijo proti poslovanju s pasjim mesom.

V preteklosti je v glavnem mestu bilo več klavnic psov, vendar so jih večino z različnimi ukrepi že zaprli in jim preprečili nadaljnje poslovanje. Trenutno ostajata samo še dve klavnici katere ne morejo prisiliti, da bi prenehali poslovati, zato bodo jih bodo poskušali prepričati, da prenehajo s svojim delovanjem.

Na največji tržnici v Južni Koreji je pet trgovin, ki prodajajo meso psov. Izmed teh tri trgovine samo prodajajo meso, medtem ko dve tudi koljejo pse v svojih prostorih.

Načrt župana je bil napovedan, ker lokalne skupine za zaščito živali protestirajo proti ubijanju psov za meso, medtem ko kmetje protestirajo, ker želijo zaščititi svoj dohodek. Nekateri Korejci v skladu s tradicijo jedo pasje meso med poletjem.

seul

Župan je tudi omenil problematiko vedno večjega števila potepuških psov. Vsako leto je v Seulu zapuščenih 8500 psov, od tega jih morajo približno četrtino evtanazirati, ker jih nihče ne posvoji.

Župan je že leta 1991 se ukvarjal s problematiko pravic živali, medtem ko je študiral v Veliki Britaniji. Pred županovanjem je delal kot odvetnik za zaščito človekovih pravic in ljudje so ga obsojali, da se zavzema za pravice živali, medtem ko niti človeške pravice niso povsod zagotovljene. Kritikom je odgovarjal, da v družbi, ki ima zagotovljene pravice živali, bo imela zagotovljene tudi človeške pravice.

Ozaveščenost o pravicah živali je trenutno aktualna tema v Južni Koreji. Nedavno je prišlo do škandala, ko se je ugotovila, da je direktorica zavetišča za pse odobrila evtanizacijo več kot 200 potepuških psov, brez da bi se o tem posvetovala z osebjem in člani organizacije.

Direktorica se je zagovarjala, da je to storila iz humanitarnih razlogov, ker je večina psov trpelo zaradi smrtonosnih bolezni in so imeli zelo majhne možnosti, da bil bili posvojeni. Osebje je kljub razlagi zahteva njen odstop z direktorskega mesta.

Nedavni prispevki