V ponedeljek prelet letal v znak hvaležnosti


Slovenija je uspešno premagala tokratni boj proti covid-19. Vendar pozor, virus je še vedno zelo prisoten med nami, zato se še vedno uporabljajo ukrepi oziroma priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre predvsem za higienske in druge ukrepe, ki so namenjeni temu, da se še prisotni virus med ljudmi ne bi širil.

Vlada je v Sloveniji razglasila epidemijo 12. marca. Ukrepi vlade so bili učinkoviti. Kot prvi državi v Evropski uniji je Sloveniji uspelo da je 14. maja epidemijo preklicala. Uradno se epidemija končuje ravno konec tega tedna.

Prvi primer okuženega v Sloveniji smo potrdili 4.3.2020. Do vključno 28. maja je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje opravljenih 79.284 testov pri čemer so pri 1483 ljudem potrdili okuženost z virusom covid-19. Do 28. maja je umrlo skupno 108 oseb.

V epidemiji, ki je prizadela Slovenijo, so nedvomno največje breme nosili zaposleni zdravstveni delavci. Zasluge imajo tudi vsi, ki so zaposleni v domovih na starejše, tu pa so še pripadniki civilne zaščite, vojske in tudi vsi drugi, ki so pomagali, da je sistem v državi učinkovito in zanesljivo deloval. In nenazadnje smo tu tudi državljani, ki smo se držali priporočil in ukrepov.

Gre za skupno zmago, prvi boj z virusom je premagan in nihče si ne želi drugega vala. Kot znak hvaležnosti za uspešno premagovanje virusa, je 1. junija, torej dan po uradno končani epidemiji v Sloveniji, napovedan poseben prelet letal čez našo državo, ki ga ob medsebojnem sodelovanju pripravljata vojaško letalstvo slovenske vojske in vojno letalstvo Združenih držav Amerike. Poimenovali so ga »prelet za zmago«. Letala bodo preletela  skupno 10 krajev. Prelet letal se bo dogajal od 13.00 ure do 14.30 ure.

Po uspešno premagani zdravstveni krizi, pa verjetno sedaj prihaja še gospodarska kriza.  Predvsem pa je bistvenega pomena sodelovanje vseh političnih strank, tako koalicije kot opozicije. Nenazadnje so politiki izvoljeni s strani volivcev in njihova naloga je, da delajo v dobrobit državljanov in države.

Nedavni prispevki