V Radencih je Tito še živ


V občini Radenci se je župan odločil, da se Titova cesta preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije. Kljub nasprotovanju stanovalcev pa je občinski svet županov predlog podprl. Župan se je za preimenovanje ulice odločil, ker je to storila že večina občin. Novo ime ulice je že objavljeno v Uradnem listu.

Stanovalci so nad spremembo imena ulice, kjer nekateri živijo že desetletja in desetletja, razočarani. Za njihovo nestrinjanje z novim poimenovanjem ulici niso krivi stroški zamenjave dokumentov, občina jim bo te stroške povrnila. Pravijo, da je župan začel delati ideološko. Občani so pričeli tudi z zbiranjem podpisov za referendum.

V Radencih je ime »Titova ulica« ostalo še iz časa prejšnjega sistema in je del zgodovine. Tu ni nič spornega in nič neustavnega. Niti ime ne predstavlja kakšne grožnje demokraciji. Ime »Titova cesta« pa je nedvomno povezan z nekdanjim dosmrtnim predsednikom bivše SFRJ Titom. Ime Tito pa simbolizira nekdanji totalitarni komunistični sistem. Kar je nerazumljivo pa je to, zakaj bi si občani tako goreče želeli obdržati ulico, ki vsebuje ime ideološkega Tita? Kot pravijo zato, ker podpirajo osebnost in zgodovinsko obdobje Titovega vladanja. Pravijo, da je pomemben del zgodovine.

Pa je res tako pomemben del zgodovine, da bi ga morali v samostojni in demokratični Sloveniji častiti še danes?  Za samostojno državo smo se odločili zato, ker so se v SFRJ hudo kršile človekove pravice. Želeli smo svojo pravno, demokratično in urejeno državo, svobodo in ne več upora proti fašizmu, socializmu in komunizmu. Leta 1990 smo si večina Slovencev in Slovenk želeli spremembe, zakaj bi sedaj častili krivičen režim in diktaturo? Skrajni čas je, da Slovenija začne temelje graditi na svoji zgodovini brez agresorskih imen in simbolov prejšnje skupne države.

Nedavni prispevki