V šole se vračajo devetošolci


V šolske klopi je danes sedlo 17.806 slovenskih devetošolcev. Danes bo znano, kdaj se bodo lahko v šole vrnili vsi učenci. Kot je že napovedal v vladni govorec Jelko Kacin v petek, bodo devetošolcem sledili tudi preostali razredi osnovne šole, a o določenem datumu ni želel govoriti. Prav tako ni podatkov o odpiranju šol za učence s posebnimi potrebami, a je Kacin zagotovil, da bo na vladni novinarski konferenci danes na ta vprašanja odgovarjal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logar, ki bo med drugim predstavil stališča ravnateljev in staršev po prvem tednu delnega odprtja šol. Na konferenci bo sodeloval tudi glavni epidemiolog NIJZ, Mario Fafangel, ki bo predstavil epidemiološko sliko in napoved za naslednje tedne.

Čeprav je bilo sprva predvideno, da bodo ostali učenci in dijaki šolsko leto zaključili doma s šolanjem na daljavo, so zdaj vse glasnejši namigi, da bi se lahko tudi oni še letos vrnili v šolske klopi. Vrnitev vseh otrok v šolo pa podpirajo tudi Društvu psihologov Slovenije podpirajo vrnitev vseh otrok v šolo ob smiselnem upoštevanju preventivnih ukrepov. Opozorili so potrebo po stikih z vrstniki, čustveni varnosti in druge vzgojne cilje šole.

Prvi teden po odprtju šol se je po podatkih Ministrstva za izobraževanje k pouku vrnilo 94,7 odstotka vseh učencev prvega triletja, v srednje šole pa sta k pouku prišli dobri dve tretjini dijakov zaključnih letnikov. Preostali v dogovoru s šolami nadaljujejo delo in priprave na maturo oziroma zaključne izpite od doma oziroma prihajajo v šolo na konzultacije.

Maturanti bodo sicer danes dobili spričevala, nato pa bodo imeli ta teden še zadnje priprave na maturo, ki se začne v soboto.

Nedavni prispevki