VIDEO: Ilka, hvala! Pripravi avto, opral ti ga bo Pahor


Ilka Štuhec, naša trenutno najboljša alpska smučarka, je v švedskem Areju ubranila naslov svetovne prvakinje v smuku in tako ponovno osrečila vso Slovenijo. Ponosni smo lahko!

Mariborčanka je še enkrat dokazala, da se vse da, če se hoče. Da lahko smučarke iz Slovenije, ki nima niti ene same proge za smuk, kraljujejo v tej prestižni disciplini. Štuhčeva je več kot dostojna naslednica Tine Maze na hitrih progah in neverjetno je opazovati, kako uživa v svojem poslanstvu.

Za Slovenijo je to 22. medalja na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, proga v Areju pa je tista, s katero je živahna Štajerka opravila kot z malo malico. Za seboj je pustila Švicarko Corinne Suter (+0,23), bron je osvojila neuničljiva Američanka Lindsey Vonn (+0,49), ki se je s tem nastopom tudi poslovila od profesionalne kariere.

Ilka Štuhec je takoj po prihodu v cilj vedela, da je naredila zares veliko delo in nobena od naslednjih tekmovalk njene zmage niti približno ni ogrozila. Seveda, vedela je, da je sposobna veliko, in da je leta in leta trenirala za tekme na takšnem nivoju, a ko se zgodi tisto, kar si čakal vse življenje, se čustvom preprosto ne moreš upreti. Tako v prvi izjavi za TV Slovenija niti sama ni našla pravih besed, temveč je le točila solze sreče …

Oglejte si njeno vožnjo za zgodovino:

Ta zmaga je le še dokončna potrditev, da se je po poškodbi, zaradi katere je lansko sezono v celoti izpustila, vrnila v velikem slogu in da je pripravljena na nove zmage, naslove, odličja. Za njo je dolgotrajno okrevanje, a vse je pozabljeno, zlata snežinka, ki jo je dobila okoli vratu, odtehta skoraj vse. Kot je dodala po koncu uradnega slavja, je vedela, da lahko smuča hitro, a potrebovala je še nekaj samozavesti. Poleg tega se je Ilka Štuhec odlično znebila pritiska, ki vsakič znova trka v glavah favoritinj, ter v svoji vožnji vidno uživala. Poudarila je, da se je počutila res odlično in odločno, da se s starta dobesedno vrže na glavo in odsmuča smuk svojega življenja. Naredila je vse, kar si je v glavi zamislila in resnično se je že po prvih nekaj metrih videlo, da gre zares. Ob tem naj dodamo še, da je tudi njena ekipa na čelu s serviserjem naredila zares veliko delo.

Čeprav je na ta veliki dan svojo pozornost dobila tudi Vonnova, ki je povsem po ameriško proslavila svojo upokojitev, sta dekleti v dobrih odnosih. Takole je Američanka čestitala naši zlati Ilki (no, nekateri menijo, da ji je tudi precej nesramno skočila v kader):

In za konec še nekaj pomembnih podatkov:

Ilka Štuhec je 5. alpska smučarka, ki je na dveh zaporednih SP osvojila dve zlati medalji. Je prva alpska smučarka po 30 letih, ki je naslov smukaške svetovne prvakinje ubranila. Gre tudi za prvo Slovenko s takim podvigom – dva naslova prvakinje v smuku (Tina Maze ima enega), poleg tega ima še pet zmag v smuku v svetovnem pokalu. Gre tudi za prvo Slovenko, ki je osvojila smukaški kristalni globus (pred dvema letoma).

Številke gor ali dol, kmalu bodo na sporedu nove tekme. Ilka Štuhec se bori za nov smukaški kristalni globus – trenutno v posebnem seštevku vodi Avstrijka Nicole Schmidhofer, za njo je njena rojakinja Ramona Siebenhofer, Slovenka pa je na tretjem mestu s 343 točkami. Do konca sezone so še trije smuki, tako da bomo še lahko stiskali pesti in navijali.

Bravo, skakalke!

Minuli konec tedna pa so lepo zaokrožile še naše smučarske skakalke, ki so na Ljubnem pokazale, iz kakšnega testa so. V petek je Urša Bogataj stala na tretji stopnički, v soboto pa je ekipa v postavi Bogataj, Nika Križnar, Jerneja Brecl in Špela Rogelj osvojila drugo mesto. V nedeljo je Križnarjevi le malo manjkalo do novih stopničk, a nič zato. Dekleta gredo naprej, novih uspehom naproti, mi pa jim stojimo ob strani – v dobrem in slabem.

Pahor ga bo opral

Za konec pa še ena ‘predsedniška’. Predsednik republike Borut Pahor je, kot je znano, tudi šaljivec, a svoje obljube drži. Tokrat je Štuhčevi obljubil, da ji bo v primeru zlate medalje v smuku opral avtomobil. Komaj čakamo, da se posnetek znajde na spletu …

Nedavni prispevki