VIDEO: Pošastno! V znanstvene namene pse hranijo s pesticidi


Različne industrije so več desetletij izvajale nehumane poskuse na živalih, veliko izmed takšnih poskusov je bilo izvedenih v popolni tajnosti, tako da za vse verjetno sploh nikoli ne bomo izvedeli.

Nedavno je časopis HuffPost razkril še en takšen poskus, ki ga je izvajalo podjetje Corteva Agriscience in je vključeval prisilno hranjene psov s pesticidi. 36 psov pasme beagle naj bi v obdobju enega leta prisilno hranili s fungicidi, da bi raziskovalci lahko preučili vpliv fungicida na njihovo telo, ko bi psi sčasoma umrli. Tisti psi, ki ne bi umrli zaradi fungicidov, bi bili evtanazirani v mesecu juliju.

Društvo Humane Society je v podjetje pod krinko poslalo enega izmed svojih članov, ki je natančno popisal zlorabe, ki so se dogajale. Raziskovalec je v podjetju preživel 100 dni in je ugotovil, da pse prisilno hranijo s strupenimi sredstvi, imajo veliko brazgotin zaradi kirurških posegov ter se z njimi na splošno grobo ravna.

Po objavi članka je podjetje Corteva Agriscience svoja dejanja takoj priznala in v objavi zapisali, da je njihov trenutni način ukrepanja najboljši v danih razmerah ter v interesu javnosti.

Zapisali so, da se strinjajo, da obstajajo boljši načini za izvajanje takšnih testov, vendar naj bi točno takšno testiranje od njih zahtevale brazilske oblasti. Zagotovili so, da ko bodo dobili potrdili, da ti testi niso več potrebni, bodo nemudoma prenehali s testiranjem in za pse poiskali primerno namestitev.

Brazilske oblasti so sporočile, da takšne raziskave niso obvezne in podjetja lahko zaprosijo za oprostitev testiranja. Takšne izjeme od testiranja naj bi se rutinsko izdajale in nikakor niso obvezne, kot zatrjuje podjetje.

To še zdaleč ni osamljen primer …

Takšni eksperimenti se redno izvajajo in sploh niso redek pojav. V Humane Society ocenjujejo, da naj bi samo v laboratorijih v ZDA bilo zaprtih 60.000 psov, ki se uporabljajo za različne raziskave, ki so pogosto zelo nevarne za zdravje živali.

Humane Society so že pričeli peticijo na svoji spletni strani, s katero zahtevajo, da podjetje Corteva izpusti vse zaprte pse in jih poišči novo namestitev, kjer bodo lahko varno živeli. Peticija je zbrala že skoraj 300.000 podpisov.

Nedavni prispevki