VIDEO: »Tri punčke z okrvavljenimi glavami so ležale na betonu, potem je nanje padel še deček«


Hrvaško in širšo okolico je pretresla tragedija, ki se v četrtek zjutraj zgodila na Pagu, zdaj pa na dan prihajajo vse bolj grozljive podrobnosti iz življenja nesrečne družine.

Takoj, ko se je razvedelo, da je v mestu Pag moški skozi okno hiše zmetal svoje štiri otroke, so hrvaški mediji že objavili tudi podatek, da gre za 54-letnega Josipa Rođaka. Ta je, naj spomnimo, malce pred sedmo uro zjutraj skozi okno, šest metrov v globino, zmetal svoje otroke, ki so stari 3, 5, 7 in 8 let. Preživeli so sicer vsi, vendar s hudimi poškodbami, da ne govorimo o psihičnih posledicah, ki jih je na njih pustilo večletno zanemarjanje.

Spali v polulanih posteljah

Zdaj so namreč razkrili tudi razmere, v katerih je družina živela. Nekaj več o tem je za hrvaške medije povedal lastnik hiše Bernard Maričević, ki je bil prvi na kraju grozljivega dogodka. Povedal je, da je stanovanje, v katerem so živeli, popolnoma uničeno. Otroci so lulali v posteljo, ki je starši niso niti postiljali, otroci pa so bili redno brez nogavic, oblačil, živeli so v nevzdržnih razmerah in imajo težave z govorom, verjetno iz strahu pred očetom, ki se s svojo ženo ni znal pogovarjati, temveč je nanjo vseskozi le kričal. Družina s tremi punčkami in enim, najmlajšim, fantkom, je prejemala socialno pomoč, vendar pa pristojne službe o nasilju doslej menda niso vedele nič. Mama je nasilje celo zanikala, ko so jo o njem večkrat povprašali …

Šokantno pričevanje

Gospod Maričević, ki je na nesrečne otroke na tleh naletel prvi, je še vedno šokiran. Pred mesecem dni mu je umrla žena, a takrat ni potočil niti solze. Zdaj pa mu je vse privrelo na dan, saj preprosto ne more verjeti, da sploh obstaja takšen človek. »Slišal sem jok otrok pred vrati. Nisem mogel verjeti svojim očem. Tri punčke z okrvavljenimi glavami so ležale na tleh, jokale in ječale, potem pa je nanje padel še deček. Deklic si nisem upal niti dotakniti, fantka pa sem odnesel na teraso in ga zavil v odejo,« je povedal pretreseni lastnik, svoje pa je dodal še eden od sosedov, ki pravi, da so na tleh ležale tri deklice, fantek pa je zraven njih sedel. Poleg mlake krvi, v kateri so ležale, je imela ena okoli očesa veliko podpludbo. Vse so bile pri zavesti.

Najstarejša je zbežala

Mama je povedala, da je še spala, potem pa opazila, da je mož odnesel petletnico. Mislila je, da jo pač nese v dnevno sobo … Sicer pa ima poleg teh štirih otrok še eno deklico, ki živi v reškem domu za nepreskrbljene otroke. Ta je novinarjem dejala, da so bili udarci v njihovi hiši nekaj vsakdanjega, tako da ni prav nič nenavadnega, da se je kaj takega zgodilo. Ravno zato je pogosto bežala od doma in na koncu le dosegla odhod v dom. Žal ji je le, da s seboj ni mogla vzeti še sorojencev.

Josip Rođak se je po poročanju hrvaških medijev na policiji sprva branil z molkom, obtožen je štirikratnega poskusa uboja. Danes ga zaslišujejo, več podrobnosti tako še ni znanih.

Kako pa je z otroki? Dva sta zunaj smrtne nevarnosti, dve deklici pa naj bi bili še vedno v kritičnem stanju. Najhuje poškodovana, sedemletnica, ima hude poškodbe glave in prsnega koša, zdravi se v Zagrebu.

Poglejte pričevanje na posnetku:

Nedavni prispevki