VIDEO: Umrl legendarni smučarski skakalec


Svet smučarskih skokov je zavit v črnino, saj je v nedeljo zvečer umrl eden najboljših, če ne celo najboljši smučarski skakalec vseh časov – Finec Matti Nykänen. Legendarni šampion je umrl v 56. letu starosti, vzroka njegove smrti pa mediji javnosti še niso razkrili.

Finec je v svetovnem pokalu smučarskih skokov dosegel 46 zmag. Skupni zmagovalec svetovnega pokala je bil štiri sezone, tako kot Poljak Adam Malysz, dvakrat se je lahko pohvalil kot zmagovalec prestižne novoletne turneje, dobil je pet medalj z olimpijskih iger (med drugim leta 1984 zlato in srebrno v Sarajevu), devet s svetovnih prvenstev in še kaj, na primer 22 odličij s finskega državnega prvenstva. Za vrhunec njegove kariere marsikdo šteje njegove nastope na zimskih olimpijskih igrah leta 1988 v Calgaryju, kjer je zmagal v obeh posamičnih in tudi ekipni tekmi smučarskih skakalcev. V Planici je leta 1985 dosegel osebni rekord (191 metrov) in postal svetovni prvak in je doslej edini smučarski skakalec, ki je dosegel najvišje mesto na petih največjih tekmovanjih, kar jih pozna svet smučarskih skokov: olimpijske igre, svetovno prvenstvo v poletih in skokih, novoletna turneja, skupni seštevek svetovnega pokala.

Matti Nykänen je rad živel na polno, saj je tudi po koncu bogate kariere redno polnil časopisne stolpce. Ko se je njegova profesionalna športna pot končala, je veliko pozornosti javnosti privabljal s popivanjem, številnimi porokami in ločitvami (šest porok s petimi različnimi ženskami, Mervi Tapola mu je usodni da izrekla dvakrat), občasnimi nasilnimi izpadi in neuspešno pevsko kariero. Zaradi poskusa uboja je bil celo obsojen na 26 mesecev zaporne kazni, a je sedel le nekaj mesecev. Čez nekaj časa se je znesel na ženo in šel v zapor za štiri mesece, potem pa še na naslednjo in bil obsojen na 16 mesecev za rešetkami.

Ne glede na vse Matti Nykänen ostaja zapisan v zgodovino kot ena največjih legend, kar jih pozna svet smučarskih skokov. Spominjajmo se ga kot vrhunskega šampiona, katerega dosežki so današnjim skakalcem lahko le za vzor.

Oglejte si nekaj njegovih vrhuncev:

Nedavni prispevki