VIDEO: Umrl pevec himne »Kdor ne skače, ni Sloven’c«


Po daljši bolezni je v torek v 50. letu življenja umrl Marko Omahna, pevec in ustanovni član priljubljene glasbene skupine Gamsi, ki je začela pod tem imenom nastopati daljnega leta 1993.

Žalostno vest je na družabnih omrežjih potrdil njegov nečak Žan Omahna, član skupine Mladi gamsi, ki ohranja in nadaljuje glasbeno tradicijo svojih prednikov.

Marko Omahna je Gamse ustanovil skupaj z bratoma Jankom in Tonetom. Njihovi začetki segajo v čase, ko so še prepevali ob kitari, na katero je brenkal njihov oče. Ta je bil, naj dodamo, član ansambla Franca Flereta. Trije bratje so ustanovili Ansambel bratov Omahna, na eni od veselic spoznali člane priljubljene skupine Don Juan in padla je odločitev za pesem »O, Korl«, ki je slovenska različica pesmi »Oh, Carol«. Mladi fantje se takrat najbrž niso nadejali takšne slave, a zagotovo se je niso branili. Skupaj z Damirjem Jurakom in Tomažem Palčičem so postali Gamsi in nadaljevali s svojo glasbeno potjo.

Slovenci so naravnost ponoreli ob njihovem hitu »Hej, hej«, ki je postal prava nogometna himna. Le kdo ne pozna refrena »Kdor ne skače, ni Sloven’c?« To pesem so ponesli v tujino, celo na svetovno prvenstvo v nogometu, ki je leta 2002 potekalo v Južni Koreji.

Kako jo je znal zapeti Marko Omahna, lahko poslušate tudi tukaj:

Skupina, ki je med delovanjem doživela tudi dve menjavi, je leta 2011 upočasnila tempo, saj je vmes posegla bolezen, ljubezen do ustvarjanja in zabavanja množic pa ni minila. Ob 20. obletnici ustanovitve so se ponovno zbrali ustanovni člani, v zadnjih letih pa njihovo pot več kot uspešno nadaljujejo Mladi gamsi, ki so tudi nanizali že kar nekaj uspešnic.

Marko Omahna se je kot slovenski pionir tako imenovanega alpenrocka poslovil po daljši bolezni, glasbeni svet žaluje, v spominu pa ga bo ohranil tudi marsikdo, ki ga sploh ni poznal, a je poznal njegov glas.

Nedavni prispevki