Vkleščen živec v hrbtenici – simptomi


Mnogi ljudje se z bolečinami v hrbtenici soočajo dnevno. Skoraj vsakega pa je vsaj enkrat v življenju že bolelo v vratnem ali ledvenem predelu hrbtenice. Ste med njimi tudi vi? Eden od možnih vzrokov za bolečine je zagotovo lahko vkleščen živec v hrbtenici. Simptomi za te bolečine pa so predstavljeni v nadaljevanju, da jih boste v bodoče lažje prepoznali in znali pravilno ukrepati. Saj le tako lahko ublažite bolečine in trpljenje.

Vkleščen živec v hrbtenici – simptomi v večini primerov kažejo na to, da gre za išias. Bolečina se občuti v nogi, ki se širi iz spodnjega dela hrbtenice in po zadnjem delu stegna ter se nadaljuje pod kolenom po goleni vse do stopala. V večini primerov je pojav išiasa posledica hernije diska. To pomeni, da je prišlo do izobčenja medvretenčne ploščice, ki se najpogosteje zgodi med 4. in 5. ledvenim vretencem. Za medvretenčno ploščico je značilno, da ni ožiljena struktura med dvema vretencema in deluje kot blažilec. Ploščica je sestavljena iz vezivnega dela in notranjega jedra. Jedro se v teh primerih izboči in preide v hrbtenični kanal, kjer vzdolž hrbtenice poteka živčevje; na mestu izbočenja povzroči vnetno reakcijo in pritisne na živec, kar vodi v neprijeten občutek bolečine. Če sta utesnjeni 5. ledvena ali 1. križnična živca, pride do pojava išiasa. Redkeje, a hernija diska se lahko pojavi tudi v višjih predelih ledvene hrbtenice; v tem primeru so utesnjeni zgornji ledveni živci, posledica pa je bolečina, ki se širi po sprednjem delu stegna vse do kolena.

Vkleščen živec v hrbtenici simptomi

Vzroki za vkleščen živec v hrbtenici (simptomi)

Kot že rečeno hernija diska oz. izbočenje medvretenčne ploščice, se najpogosteje pojavi, kar v 90 % primerov, na ledvenem predelu hrbtenice. Manj pogoste vzroke za išias pa se uvršča različne tipe zdrsov medvretenčnih ploščic in druge deformacije ledvene hrbtenice. Zelo redko je lahko išias prvi simptom vnetja živca ali celo tumorja v ledvenem predelu hrbtenice. Na tem mestu je treba povedati, da do pojava vkleščen živca v hrbtenici (simptomi) lahko pride do določene mere zaradi genske predispozicije, določen del pa si s svojim načinom življenja »pridelamo« sami. Težave – vkleščen živec v hrbtenici (simptomi) – lahko prizadenejo vsakogar tudi tiste ljudje, ki so fizično zelo aktivni in veliko (fizično) delajo, na drugi strani pa tudi pisarniške delavce, ki veliko sedijo, še posebej, če nimajo podpore za ledveni del hrbtenice na stolu.

Vkleščen živec v hrbtenici – simptomi

Najpogostejši simptomi ukleščenega živca ko gre za posledico hernije, je topa bolečina, ki se običajno začne v križu in se potem lahko prestavi v nogo. Poleg bolečine je lahko prisotno tudi mravljinčenje – to je sicer odvisno na kateri živec pritiska izbočeno jedro medvretenčne ploščice. V primeru, da gre za živec S1, se mravljinčenje čuti v peti in podplatu, če pa je živec L5 se mravljinčenje čuti na notranji strani narta in v palcu.

Vkleščen živec v hrbtenici – simptomi, ki so resnejši od že omenjenih

Med resnejše simptome zagotovo spada motorični izpad oz. oslabelost mišic. V tem primeru gre običajno za padajoče stopalo s parezo mišic, ki v normalnem stanju dvigujejo stopalo, poleg tega pa še za oslabelost iztegovalke palca ali štiriglave stegenske mišice. Redko, a se kljub temu lahko zgodi, da zdrsnjena medvretenčna ploščica izrazito pritisne na več živcev ledvene hrbtenice hkrati, a če se to zgodi se lahko pojavijo tudi motnje pri odvajanju blata in vode.

Vkleščen živec v hrbtenici – simptomi in njihova pojavnost

Za klasične simptome hernije je značilno, da se v večini primerov res začnejo v predelu križa, ki se lahko razvijajo postopno, v nekaterih primerih se lahko pojavijo tudi nenadno. Torej zdravniki poznamo redke primere, ko tako rekoč takoj nastopi išias. V večini primerov se simptomi pojavijo kot bolečina v križu, potem se bolečina preseli v nogo in bolečina v križu popusti, tej bolečini v nogi se za tem lahko pridruži oslabelost, potem lahko tudi bolečina v nogi popusti in ostane samo oslabelost noge.

Vkleščen živec v hrbtenici – simptomi so bili prepoznani, kaj pa zdaj?

Kadar imate bolečine v križu in / ali v nogi je najbolje, da čim več počivate in blažite bolečine. V primeru, da bolečina po 14 dneh ne popusti, obiščite izbranega osebnega zdravnika, ki običajno napoti pacienta na rentgenski posnetek ledvene hrbtenice. V primeru, da rentgen ne kaže velikih in pomembnih odstopanj od normalnega, zato zdravnik priporoči fizikalno terapijo, ki jo vodi izkušen fizioterapevt. Če tudi po fizioterapiji ne pride do izboljšanja, vas bo zdravnik poslal k specialistu, ki se navadno odloči za magnetno resonanco.

Na tem mestu naj vam še povemo, da zdravniki, kar pri 80 % pacientov opazijo spontano izvenitev išiasa. V primerih, ko pa bolečina traja več kot 4 mesece, pa se zdravniki specialisti odločijo za operativni poseg. Saj pride po tolikšnem času do sprememb v utesnjenem živcu, tudi ko hernije ni več. Lahko se še vedno občuti pekoča bolečina v nogi, mravljinčenje in krči, ki lahko bolnika spremljajo vse nadaljnje življenje. Zato na tem mestu ni odveč svarilo, da ste pozorni na vkleščen živec v hrbtenici – simptomi.

Recent Posts