Vroča kopel lahko pomaga pokuriti 140 kalorij


Raziskovalci trdijo, da obstaja način, da se usedete in ne počnete nič, vendar še vedno porabite več kot 100 kalorij.

Morda se sliši prelepo, da bi bilo res, vendar takšen preizkus so izvedli raziskovalci na Univerzi Nottingham Trent v Združenem Kraljestvu. Študija, ki jo je izvedla akademska ustanova, je ugotovila, da obstaja zelo enostaven način kako porabiti 140 kalorij. Vse kar moramo storiti je da se sprostimo in uživamo v vroči kopeli.

Raziskovalci trdijo, da ima namakanje v kadi več resničnih zdravstvenih koristi za moške in ženske. Polovica prostovoljcev v raziskavi se je eno uro namakala v kopeli, ki je imela temperaturo vode 40 stopinj Celzija, druga polovica pa je eno uro kolesarila.

Kolesarji so sicer porabili več kalorij, vendar tudi tisti v kopeli so pokurili kalorije poleg tega pa ima namakanje v kopeli še druge dobre posledice. Vroča kopel je pomagala ohranjati zdravo raven sladkorja v krvi in je izboljšala kvaliteto njihovega spanca.

vroča kopel

Dr. Steve Faulkner, fizioterapevt z Univerze Nottingham Trent, je razložil, da ko smo v vroči kopeli mora naše telo preprečevati pregrevanje. To stori tako, da razširi krvne žile  in poskuša prenesti nekaj toplote iz krvi v okoliško atmosfero. Ta sprememba potem vpliva na krvni pritisk, zato da bi ohranili stabilen pritisk se mora povečati tudi naš srčni utrip.

Dodal je še, da ko smo v vroči kopeli pride do številnih fizioloških odzivov, ki so zelo podobni tistim, ki se zgodijo med vadbo.

Študija je tudi pokazala, da ljudje ki hodijo v savno ali redno uporabljajo vročo kopel, imajo manjše tveganje za bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen.

Čeprav morda takšni rezultati razveseljujejo tiste, ki ne marajo telovaditi, Dr. Faulkner opozarja, da je redna telovadba še zmeraj potrebna.

Vroča kopel ne predstavlja bližnjice k zdravi postavi ali zamenjavo za redno vadbo. Lahko oponaša nekatere koristi vadbe, vendar ne vsega. Toda za tiste, ki ne morejo telovaditi zaradi posebnih zdravstvenih stanj ali invalidnosti, bi lahko to bila koristna alternativa.

Nedavni prispevki