Vse najboljše, Slovenija


25.junija leta 1991 je slovenska skupščina sprejela Temeljno listo o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Istočasno je bil sprejet ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti, je bilo potrebno našo samostojnost braniti tudi vojaško v deset dnevni vojni.

23. decembra 1990 smo Slovenci z absolutno večino pogumno odločili, da želimo prihodnje življenje oblikovati v samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ki ne bo več združena v Socialistično federativno republiko Jugoslavijo. Odločitev ni bila lahka, in naš pogum je takrat občudoval ves svet.

Včeraj je potekala osrednja državna proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred proslavo pa je bila slavnostna seja državnega zbora.

Osrednji govorec na proslavi je bil predsednik države Borut Pahor, ki je povedal, da se premalo zavedamo moči demokracije. V svojem govoru je pozval vse, da se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo, ker si tega Slovenija ne zasluži, prav tako ne bo imela od tega koristi, je še povedal.  Predsednik Borut Pahor je prepričan, da v Sloveniji ni problema, ki bi bil tako velik, da ga ne bi bila politika sposobna s skupnimi močmi rešiti, z razdvajanjem pa tega ne bo dosegla.

Osrednja državna slovesnost vedno poteka na predvečer praznika, danes pa se bodo po različnih občinah dogajale še številne druge prireditve.

Ste opazili, da je tudi spletni iskalnik Google v čast slovenskemu prazniku spremenil logotip? No, sicer pa so Slovencem in Slovenkam ob prazniku čestitali tudi nekateri hrvaški zvezdniki, med drugim tudi pevki Vanna in Danijela, pevec Petar Grašo. Operna pevka Antonella Malis je v čestitki Slovencem zapela refren slovenske pesmi Dan ljubezni. Žal, o poklonu državi s strani slovenske estrade ne moremo poročati.

Nedavni prispevki