Zabeležili največ okužb po 16. aprilu


Včerajšnjih 1198 vzetih brisov je potrdilo 21 novih okužb in predstavlja največje število novih okužb po 16. aprilu letos, ko smo zaznali 36 primerov. Število okuženih v Sloveniji torej narašča, vsak dan je več novih okužb kot dan prej. V bolnišnici se zdravi devet bolnikov, intenzivne nege ne potrebuje nihče. Tudi nimamo novih smrtnih primerov.

Od danes pa je v karanteni 18 ljudi občine Oplotnica, saj so okužbo našli pri zaposleni v vrtcu. Oseba se je okužila v Sloveniji.

Infektologinja Bojana Beović je povedala, da opažajo, da že nekaj časa virus kroži predvsem med mlajšimi osebami. Pri mlajših osebam praviloma ne prihaja do posebnih nevarnosti za hujši potek bolezni. Visok delež okužb še vedno prihaja iz tujine, veliko pa je tudi takih ljudi, ki ne vedo, kje so se okužili, kar pa je najhuje.

Velika rast na novo okuženih pa je zabeležena tudi na Hrvaškem, saj poročajo o 81 novih primerih. Žarišči sta trenutno v Slavoniji  in Đakovu.

Do okužbe lahko torej pride kjerkoli. Simptomi pa se kažejo kot prehlad, lahko imate bolečine v mišicah ali celo drisko. Zelo značilen simptom za covid-19 je izguba vonja. Pljučnica se razvije čez nekaj dni, ko virus napade pljuča. Takšna oseba težko diha.

Prihaja pa tudi dobra novica, Slovenija je namreč danes prejela donacijo opreme za hitro testiranje prisotnosti covid-19 Mednarodne agencije za atomsko energijo. Oprema za testiranje je bila razvita z uporabo jedrskih tehnik. Zaenkrat sta opremo za testiranje prejela Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo pri Medicinski fakulteti v Ljubljani in v Mariboru lociran Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Za to opremo se je sicer potegovalo kar 120 držav, nakup opreme pa so omogočile donacije, ki so jih prispevale ZDA, Kanada, Norveška, Nemčija, Kitajska, Avstralija in druge države.

Nedavni prispevki