Takšni so zadnji podatki o novih okužbah. Kriza v Hrastniku.


Še en dan, ko beležimo veliko število okužb. V državi smo potrdili 27 novih okužb s covid-19 na podlagi 935 opravljenih testiranj. Dan prej je bilo potrjenih 29 novih okužb.

Največ novih okužb je v Hrastniku, sledi mu Ljubljana Nobena oseba ni umrla, na intenzivnem oddelku se zdravita dve osebi, vse skupaj je je hospitaliziranih 24 oseb. Sicer pa je stanje v državi na meji rumenega in zelenega območja, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar na današnji novinarski konferenci.

V Domu starejših občanov Hrastnik, ki je že nekaj časa žarišče, so potrdili kar 11 novih okužb in sicer devet pri oskrbovancih in dve okužbi pri zaposlenih. V tem domu je trenutno okuženih že 29 vseh varovancev in 10 zaposlenih. En oskrbovanec s težjimi potekom bolezni zaradi covid-19 je na zdravljenju v UKC Maribor, devet varovancev doma v Hrastniku pa so pripeljali v šempetersko bolnišnico. Sicer pa je bil minister Gantar kritičen do hrastniškega doma starejših občanov, saj se obnašajo, kot da jih v preteklih štirih mesecih ni bilo v Sloveniji. Pravila se ne spoštujejo in brez spoštovanja pravil se ne da učinkovito nadzorovati okužb.

Dom upokojencev Hrastnik sploh ne bi smel poslovati. Razlog za to pa ni le v slabih pogojih. Ne bi smel delovati tudi na račun kadrov. Neustrezen je bil ta dom že pred epidemijo.  Ampak to je stvar inšpekcije, ki izvaja nadzor nad delom v domovih, je bil jasen Gantar. Gantar še pove, da bi morala inšpekcija pripraviti neke kadrovske normative in standarde za osnovno socialno nego.

V Celju se je okužila strokovna sodelavka vrtca v Celju,  enoti Center. Trem zaposlenim je bila odrejena karantena, prav tako so v karanteno poslali 23 otrok, ki so bili s strokovno sodelavko v stiku.

Nedavni prispevki