Vas zanima zakaj je bolje vdihavati zrak skozi nos in ne skozi usta


Ste se kdaj vprašali, zakaj je bolje vdihavati zrak skozi nos in ne skozi usta? Nekateri posamezniki prav gotovo. Nekateri celo vedo zakaj. Večina pa verjetno ne. O tej temi smo se pogovarjali le v zaključenih skupinah. Na splošno nikoli.

Zrak

Brez hrane in vode se da preživeti vsaj nekaj časa. Brez zraka nikakor. Suh zrak je sestavljen iz 78 odstotkov Dušika, nekaj manj kot 21 odstotkov Kisika in slabega odstotka Argona. V nekaj desetinkah odstotka pa so še Ogljikov Dioksid, Neon, Helij, Ozon, Vodik, Kripton, Ksenon in Metan. Vlažen zrak vsebuje še nekaj vodne pare. Zrak je prozoren plin brez vonja, barve in okusa. Če je le ta onesnažen, na račun zmanjšanega kisika, vsebuje nečiste delce in aromate.

Proces dihanja

Naše telo potrebuje zrak zaradi kisika. Tega tudi porabi. Vse ostale primesi pa se z izdihom vrnejo v naravo. Ravno zaradi nečistih delcev, je eden izmed odgovorov na vprašanje, zakaj je bolje vdihavati  zrak skozi nos in ne skozi usta. V nosu imamo že takoj v nosnicah drobne dlačice, ki zadržijo večje delce nečistoč v zraku. Prav tako imamo ves čas vlažno nosno sluznico, ki tudi prečisti nekaj zraka. Dihalna pot skozi nosno votlino je tudi mnogo večja in tako lahko hitreje vdihnemo večjo količino zraka.

Zrak nato potuje do pljuč. Tam se začne izmenjava zraka v telesu. V pljučih se nahajajo pljučni mehurčki, ki so prepredeni z drobnimi kapilarami. Drobne kapilare, ki so tanke kot las, iz zraka poberejo kisik in ga sprejmejo v kri, ki nato potuje po telesu. Istočasno pa se dogaja tudi nasprotna reakcija. Druga vrsta lasnic pa prinese v pljuča onesnaženo kri in nesnaga se skozi druge pljučne mehurčke izloči v zrak, ki ga bomo izdihnili. Telo ne diha le skozi nos in usta, temveč tudi skozi sluznice in kožo. Koža je naš največji organ, skozi katerega potekajo številni procesi.

Pomen dihanja

Dihanje je pomembno zaradi vnosa kisika v telo. Prav tako pa tudi za izločanje onesnaženega zraka, ki se nabira v telesu. Dihajo vsa živa bitja. Zelene rastline so edina živa bitja, ki pa vdihavajo onesnažen zrak in obogatenega s kisikom vračajo nazaj v naravo. Zato je še kako pomembno, da skrbimo za zeleno naravo. Onesnažen zrak lahko tudi vonjamo in to je drugi razlog zakaj je bolje vdihavati  zrak skozi nos in ne skozi usta.

Pomen kisika za naše telo

Kisik je za telo osnovnega pomena. Je gradnik prav vsake celice v telesu. Po telesu se kisik prenaša s krvjo. Njegov prevoznik pa je železo. Železo v krvi veže nase kisik in ga, skupaj z ostalimi hranili dovaja celicam. Telo dobi železo iz hrane. Zato moramo skrbeti, da ga zaužijemo dovolj. Nekaj železa je še skladiščenega v mišicah v telesu. Zato ga ne zmanjka kar takoj. Ko pa pride do pomanjkanja, to lahko takoj opazimo. Mišice niso več dovolj prekrvavljene in postanemo zelo hitro utrujeni. Do enakega problema prihaja, če nam pljuča ne delujejo pravilno.

Vdih skozi nos, izdih skozi usta

Pri večjem telesnem naporu nam včasih zmanjka »sape«. Telo zaradi napora porabi več kisika. Torej potrebujemo več zraka. Tu je še en razlog, zakaj je bolje vdihavati  zrak skozi nos in ne skozi usta. Skozi nos ga lahko vdihnemo bistveno več, kot skozi usta.

Ko začnemo z aktivno telesno vadbo s pomočjo strokovnjakov, nas le ti najprej naučijo dihati. Pri vsaki vadbi pokažejo gibe in istočasno tudi vdih in izdih. Tako naredimo največ v najkrajšem času za naše telo. Ob naporu vdihnemo, da dobijo mišice čim več kisika. Ob sprostitvi izdihnemo, da se umazan zrak izloči iz telesa.

Prav tako je dihanje pomembno za sproščanje. Na voljo so razne dihalne tehnike. Vsem pa je enako. Vdih skozi nos in izdih skozi usta. To je ponovno dober razlog zakaj je bolje vdihavati  zrak skozi nos in ne skozi usta

Kaj se zgodi, če vdihavamo zrak skozi usta?

Zelo dobro je, da tehniko pravilnega dihanja čim prej osvojimo. Tako bodo naše celice v telesu prišle hitreje do kisika in se bodo bolje obnavljale. Istočasno pa se bodo nesnage hitreje izločale iz telesa. Naše telo bo v dobri kondiciji. Tako bomo tudi bolj zdravi in koristni sebi in okolici.

V nekaterih primerih pa je dihanje skozi usta vseeno priporočeno. To so izjemni telesni napori. Pri teh nastaja tudi veliko strupov v telesu, ki se morajo hitro izločiti. Vdih skozi usta je hitrejši. Zrak pride prej do pljuč in gre tudi hitreje iz njih. Vendar pa je to samo kratkoročna rešitev.

Vdihavanje zraka skozi usta lahko povzroči vrsto nepravilnosti na skeletu glave in vratnih vretenc. Pri vdihu moramo namreč glavo rahlo dvigniti. To neprestano dvigovanje pa povzroči spremembe na kosteh. Ker te niso normalne, prihaja do obolenj skeleta in živcev. Posledično pa tudi mišičevja okrog njih.

To je le nekaj razlogov zakaj je bolje vdihavati  zrak skozi nos in ne skozi usta. Pravilne tehnike dihanja so namreč življenjsko pomembne.

Recent Posts