Zaostrovanje ukrepov na mejnih prehodih


Vlada je včeraj uvedla spremembe pri prehajanju meje. Kot smo že poročali, je Slovenija z opravljenimi testi v sredo potrdila kar 8 novih okužb s covid-19. Tako ministri kot NIJZ so si enotni, da se je potrebno na izzive morebitnega drugega vala bolezni dobro in pravočasno pripraviti.

Do novih okužb zaenkrat prihaja predvsem zaradi vstopa v našo državo prek prehodov na južni meji, ne pa toliko zaradi prisotnosti virusa v sami državi. Zato je bilo nujno potrebno ukrepati ter zaostriti pogoje pri prehodu državne meje.

Slovenija je tako uvedla štirinajst dnevno karanteno po prihodu iz držav, ki spadajo med rizične oziroma imajo veliko število okuženih oziroma niso epidemiološko varne. To so Kosovo in Srbija ter Bosna in Hercegovina in Severna Makedonija. Osebe, ki vstopajo v našo državo iz teh držav, morajo v 14 dnevno karanteno.

S spremembo Odloka so prečrtali še nekaj izjem, ki so veljale prvotno. Tako državljani zgoraj omenjenih držav ne bo mogel v Slovenijo več prosto prihajati, ne glede na to ali je lastnik nepremičnine ali zračnega ali vodnega plovila in tudi ne, če ima v Sloveniji sorodnike. Moral bo v 14 dnevno karanteno.

Nekatere izjeme so ostale npr. delovni migranti, osebe, ki se udeležujejo pogreba, najemniki zemljišč itd, ki pa morajo ob prehodu meje predložiti največ 3 dni star negativni izvid testa za covid-19, ki je bil opravljen v katerikoli državi članici EU ali državi članici schengenskega območja.

Je pa notranji minister Hojs danes povedal da ima Slovenija seznam epidemiološko varnih držav oz. t.i. zelena lista in seznam držav, ki imajo slabo epidemiološko sliko, t.i. rdeča lista. Države, čigar epidemiološko stanje je »nekje vmes«, so na t.i. rumeni listi. Državljani države, ki jo je Slovenija uvrstila na zeleni seznam, lahko v našo državo vstopajo brez omejitev in karantene.

Prav tako ni sprememb glede prehajanja meje za slovenske državljane. Še vedno se lahko neomejeno prehaja mejo s Hrvaško, čeprav tudi od tam poročajo o povečanju števila novo okuženih.

Nedavni prispevki