Že tretji bolnik naj bi bil ozdravljen virusa HIV


Med poročanjem o prvem in drugem pacientu, ki naj bi bila ozdravljena virus HIV, je minila kar 12 let. Zdaj pa imamo po samo dveh dneh že tretji primer ozdravljenega bolnika.

Samo dva dni po poročanju, da je skupina zdravnikov v Združenem Kraljestvu uspešno ozdravila pacienta virusa HIV, danes lahko poročamo o novi skupini zdravnikov in raziskovalcev, ki trdijo, da so prav tako uspešno ozdravili pacienta te smrtonosne bolezni.

To je sedaj že tretji primer bolnika, ki naj bi bil popolnoma ozdravljen. Raziskovalci pravijo, da obstaja možnost, da bo kmalu prišlo tudi do četrtega in petega primera.

Na konferenci o retrovirusih in oportunističnih infekcijah, ki je nedavno potekala v ameriškem mestu Seattle, je skupina raziskovalcev iz Nizozemske razkrila obstoj “Düsseldorfskega pacienta.”

Na pacientu je bila narejena transplantacija kostnega mozga po istem postopku, kot pri že dveh pacientih ozdravljenih virusa HIV. Sedaj že več mesecev ne uporablja protivirusnih zdravil in nedaven pregled je pokazal, da v njegovem telesu ni več virusa HIV.

hiv

Čeprav se mnogi veselijo, da je to sedaj že tretji pacient, ki je bil ozdravljen virusa HIV, je za takšno sklepanje še nekoliko prezgodaj. Po šele nekaj mesecih je nemogoče oceniti ali je virus dejansko izginil za trajno ali pa morda samo za krajše obdobje.

Tudi v primeru berlinskega pacienta, ki je bil ozdravljen pred 12 leti, ne moremo zagotovo zatrditi, da je ozdravljen. Morda je virus samo v dolgi remisiji ali pa se je spremenil in sedaj obstaja v obliki katere še ne znamo zaznati. Vemo pa, da pacienti lahko po posegu normalno živijo brez zdravil, zato jih lahko štejemo do neke mere kot ozdravljene.

Raziskovalci so povedali, da sta poleg sedaj že tretjega “ozdravljenega” pacienta, isti postopek ponovili še na dveh osebah, ki pa trenutno še vedno jemljete protivirusna zdravila.

Ko bosta čez čas tudi ta dva bolnika prenehala uporabljati zdravila bomo izvedeli ali bo trenutno ekskluziven klub ljudi, ki so bili uspešno ozdravljeni virusa HIV, pridobil še dva nova člana.

Nedavni prispevki