Zelena luč za špansko La Ligo!


Španski premier Pedro Sanchez je danes v javnem televizijskem nastopu iz vladne palače naznanil, da se Španija po več kot dvomesečni popolni izolaciji zaradi pandemije novega koronavirusa počasi vrača v normalno življenje. Prišel je čas tudi za nadaljevanje številnih dnevnih dejavnosti, je še dejal španski premier. Španski nogomet ima množično podporo Špancev, vendar to ni edina aktivnost, ki bo lahko nadaljevala svojo začrtano pot, je med drugim še dejal in s tem prižgal zeleno luč za nadaljevanje prvenstva La Liga z 8. junijem.

Špansko državno prvenstvo je bilo zaustavljeno 13. marca zaradi pandemije koronavirusa. Čeprav je Španija ena s covidom -19 najtežje prizadetih držav z več kot 230.000 okuženimi osebami in več kot 28.000 smrtnimi žrtvami. Država je sredi marca razglasila izredne razmere, ki so jih ta teden podaljšali do vključno 6. junija. V zadnjih dneh optimizem v državi črpajo zaradi rahljanja ukrepov, s katerimi so prekinili 48 dni trajajočo karanteno in prepoved gibanja na prostem.

Še v začetku tega tedna je prvi mož La Lige Javier Tebas izrazil upanje za skorajšnje nadaljevanje lige, pri čemer je upal na datum 12. junij. Na tekmah ne bo prisotnih navijačev, bodo pa tekme prenašali vsak dan do konca prvenstva.

Igralci so bili prisiljeni trenirati doma, dokler se ni v začetku tega meseca začelo postopno popuščanje omejitev zaradi covid-19. Klubom je bil že poslan osnutek vseh pravil in navodil, v katerem so natančno določeni varnostni ukrepi, ki se bodo morali upoštevati za vse tekme. Nogometaše bodo temeljito testirali tudi na covid-19.

Ob marčevski prekinitvi prvenstva je po 27 krogih španskega prvenstva Barcelona na prvem mestu, ki ima dve točki naskoka pred madridskim Realom (58:56). Edini slovenski udeleženec prvenstva La Liga je Jan Oblak, vratar madridskega Atletica. Madridski velikan je trenutno zgolj na šestem mestu lestvice, kar pa ne zadostuje za igranje v ligi prvakov.

Vse tekme La Lige si boste lahko ogledali samo na programih Sportkluba.

Nedavni prispevki