Zelena luč za večno vladavino Putina v Rusiji?


Ruski volivci so na nedavnem referendumu o ustavnih spremembah, le-te z veliko večino podprli. S temi spremembami pa so aktualnemu predsedniku Vladimirju Putinu omogočili, da lahko ostane na oblasti še naslednja dva mandata, če seveda na volitvah zmaga.  Namreč, ključna sprememba ustave je, da bo lahko Putin po tem mandatu, ki se mu izteče leta 2024, kandidiral še dvakrat. Putin sicer Rusijo kot predsednik vodi že od leta 2000 in je eden od predsednikov z najdaljšim stažem. Za spremembe je glasovalo 77,92 odstotkov volivcev, pri čemer je bila volilna udeležba 65 odstotna. Opozicija ni zadovoljna in Putinu očita, da želi biti doživljenjski predsednik.

S takšnim volilnim izidom pa so volivci izrazili zaupanje dosedanjemu predsedniku. Putin je sicer spremembe ustave predlagal že meseca januarja letos, oba domova parlamenta pa sta jih potrdila po hitrem postopku. Na zadnje pa je na referendumu odločalo še ljudstvo, saj Putin meni, da bodo amandmaji z referendumom dobili legitimnost.

Državljani so na referendumu med drugim glasovali tudi o minimalni plači in o tem, da se pokojnine usklajujejo z življenjskimi stroški, kar so za ljudstvo bolj priljubljene spremembe. Po drugi strani pa ustavne spremembe predvidevajo večje pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ki pa je že sedaj v rokah Putinove stranke. V ustavo bo zapisana tudi prepoved gejevskih porok, omenja pa se vera v boga.

Nedavni prispevki