Zlorabljena donirana sredstva. Padla prva kazenska ovadba!


Gotovo se spomnite Gala, ki ima redko prirojen sindrom synostosis radioulnaris bill. Svoje dlani ne more obrniti za več kot 30%, prav tako ne more do konca iztegniti rok ali jih obrniti tako, da sta dlani obrnjeni navzgor. Številna vsakdanja opravila so zato zanj misija nemogoče. Gal bi moral biti operiran to sredo, vendar pa je operacija zaradi novega koronavirusa odpovedana. Termin posega so prestavili na 11. junij.

Zbiranje denarja pa je v lanskem letu v Sloveniji poželo veliko negativnih novic. Najprej zaradi samovoljnega ravnanja predsednice društva Maus, kasneje pa še zaradi suma, da je Galova mama naklepno precenjevala stroške dečkovega zdravljenja na Floridi.

Društvo Maus je v minulih letih zbiralo denar za številne socialno ogrožene in pomoči potrebne osebe. Lani jeseni je Galova mama javnosti razkrila, da si je predsednica Nataša Švikart iz Galovega sklada izposodila 29 tisoč evrov. Švikartova je to priznala, izgovarjala pa se je, da si je po razhodu s partnerjem morala rešiti stanovanjski problem.

Uvedena je bila kriminalistična preiskava, saj je bilo zoper predsednico društva podanih več prijav. Omenjena predsednica je zbirala prostovoljne prispevke za 21 oseb. Opravljeni so bili razgovori z več kot 400 osebami, ki so društvu Maus darovale denar. Ugotovljeno je bilo, da naj bi Švikartova v obdobju od septembra 2016 do oktobra 2019 samovoljno in brez soglasja upravičencev razpolagala s prejetimi donacijami, s čimer si je pridobila več kot 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

V zbiranje denarja za malega Gala pa je vpletena tudi Nadškofijska Karitas, ki je po razkritju domnevne goljufije Švikartove odprla transakcijski račun za zbiranje donacij za Gala. Februarja je v bolnišnico St. Mary`s Medical Center nakazala 61.995 evrov. V dobrodelnem skladu je takrat ostalo nekaj manj kot 30 tisočakov, ki zadostujejo za poplačilo preostalih stroškov.

Galu res ni prizaneseno. Pod lupo kontrole je tudi Galova mama. Sumili so jo namreč, da je zavajala javnost, ko je trdila, da bo dečkova operacija in rehabilitacija na Floridi stala 150 tisoč evrov. Sum je bil utemeljen, saj stroški znašajo tretjino manj.

Zbiranje donacij za operacijo nesrečnega dečka iz Dupleka bo očitno doživelo kazensko nadaljevanje, saj je bila zoper eno osumljeno osebo, neuradno gre za dolgoprsto humanitarko Švikartovo, podana kazenska ovadba na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Nedavni prispevki