Iz Slovenije je izpuhtelo 400 milijonov evrov. Bo kdo odgovarjal?


Smo Slovenci res tako naiven narod, da hitro in brez vprašanj zaupamo tujcu, ki nam obljublja bajne zaslužke brez dela? Očitno smo! Če ste že slišali za onecoin, potem veste, za kaj gre.

Onecoin je namreč domnevna kriptovaluta, ki pa se na borzi kriptovalut še ni pojavila. Ampak se bo, obljubljajo njeni promotorji, ki še vedno trdijo, da gre za nekakšen revolucionarni sistem, ki prinaša neslutene dobičke.

In prav v ta sistem, ki je tipično piramidni (Ponzijeva shema), naj bi po neuradnih podatkih vložilo kar 15.000 Slovencev. Ti naj bi temu sumljivemu sistemu zaupali kar 400 milijonov evrov, kar zagotovo ni zanemarljivo!

Si predstavljate, kaj bi lahko s tem denarjem naredili? Kaj bi lahko z njim naredil en sam sposoben človek? Koliko bolnišnic, šol, domov za ostarele bi lahko zgradili, koliko aparatov za reševanje življenj, koliko gasilskih in reševalnih vozil bi lahko s tem kupili? Koliko ljudi bi lahko ta vsota potegnila iz revščine? Tovrstna vprašanja bi lahko naštevali v nedogled, vsem pa je skupen on odgovor: s 400 milijoni se da ustvariti resnično veliko, toliko, kot si v bistvu niti ne znamo predstavljati.

Ni edini

Naj dodamo še, da je onecoin samo ena od številnih goljufivih ‘kriptovalut’, pri kateri izplačil nikoli ni bilo in jih tudi ne bo. Čeprav lahko vidiš, koliko si ‘zaslužil’, tega denarja ne boš dobil, saj je ta rast ponarejena, ustvarjena umetno, in sicer tako, da jo ustvarja nekdo v ozadju in vam jo zgolj prikazuje, da lahko še naprej verjamete v to, da boste postali milijonarji. A milijonov nikoli ne bo, temveč bo vaš vložek romal v žep stricev, ki stojijo za tem sistemom.

Vse ostane enako, zamenja se le ime

Nekaj o kriptovaluti bitcoin rush smo sicer že pisali, ampak naj poudarimo, da je tovrstnih primerov še več. Zamenja se ime valute, zamenja se način pridobivanja novih vlagateljev, sistem pa ostaja enak – pripelji prijatelja, ki bo vložil, in dobil boš nekaj provizije. Milijarde pa se stekajo v žepe lastnikov in ustanoviteljev teh goljufivih podjetij, katerih bančni računi se odpirajo in zapirajo kot po tekočem traku, nakazila pa se pretakajo tako premišljeno, da ne moreš ugotoviti, kje je tvoj denar sploh končal. Najverjetneje v kakšni jahti ali vili ob morju …

Kljub temu, da je tudi v Sloveniji že precej splošno znano, kako te goljufije potekajo, Slovenci še vedno radi zaupamo nekomu, ki obljublja dobiček, o katerem si doslej le sanjal. Sestanki še vedno potekajo. Na teh sestankih ti predstavijo neke življenjske možnosti, in sicer z namenom, da prideš na nek dogodek, tam pa ti pokažejo grafikom rasti onecoina in obljubijo, da se ti vložek povrne v ogromnih vsotah. Kot je za oddajo Koda na RTV Slovenija povedal zasebni detektiv, ki se ne želi izpostaviti javnosti, sestanki potekajo ob torkih v enem od ljubljanskih hotelov.

Ali sojenje sploh kaj pomeni?

V ZDA se v tem času začenja sojenje Bolgaru Konstantinu Ignatovu, češ da naj bi s sodelavci tržil lažno kriptovaluto in obljubljal velike donose ob minimalnem tveganju. Podjetje Onecoin je ustanovila njegova sestra Ruža in ga promovirala kot mrežni marketing, obljube pa so premamile mnoge. A onecoin se na kriptoborzi ni nikoli pojavil, Ruža pa je, primerno podkrepljena z denarjem, poniknila in posle prepustila bratu. Po mnenju zasebnega detektiva je v njunem ozadju v resnici Mehram Muslini, znano ime s tega področja, ki ima v rokah vse lovke in spretno krmari po sistemih, s katerimi goljufajo na milijone naivnežev.

Preiskava je sicer že pokazala, da je podjetje v zelo kratkem času služilo milijarde, in to le na podlagi obljub, v resnici pa onecoin sploh ni uradna kriptovaluta, s katero bi človek lahko dejansko trgoval in tako morda tudi kaj zaslužil. Denar, ki so ga izvabili tudi iz Slovencev, bo zelo težko dobiti nazaj, saj gredo nakazila na različne bančne račune, ki se vsakodnevno zapirajo in odpirajo novi. Zadeva bo tudi zelo težko dokazljiva na sodišču, saj moraš dokazati, da so te opeharili prav z namenom goljufije, predstavljanje nekih možnosti za boljše življenje pa ni kaznivo. Saj te nihče ne prepričuje, da moraš vložiti, ampak ti zgolj povedo, kaj vse bi si lahko privoščil, če bi imel denar, opozarjajo strokovnjaki. Vprašanje na mestu torej je, ali in kako lahko organi pregona sploh ukrepajo v zvezi s promotorji, ki novačijo nove in nove vlagatelje.

Kako zaznati prevaro? Ni težko!

Kot je za oddajo Koda povedal digitalni pravnik Peter Merc, gre za eno večjih finančnih prevar na svetu, da gre za prevaro, pa lahko opaziš kaj hitro. Veliko večino prevar lahko ugotoviš že po 10-minutnem pregledu dokumentacije, je povedal, zato je zelo pomembno, da se o možnostih dobro pozanimamo, še preden kam vložimo.

Znak za alarm je na primer že sam način prodaje, saj se nobene kriptovalute ne prodaja prek nekih paketov oziroma mrežnega marketinga. Če ti nekdo hitro nudi zelo velike dobičke, je to prav tako sumljivo, prav tako, če s svojo naložbo ne moreš upravljati, razpolagati ali iz nje kadar koli izstopiti. Žal so nekateri vložki Slovencev izredno veliki, veliko pa je tudi tisti, ki jih je sram priznati in nekomu prijaviti, kaj se mu je zgodilo.

Kaj pa menite vi? Zakaj je tej goljufiji nasedlo kar 15.000 Slovencev? Smo res tako naivni, da verjamemo sumljivemu tujcu, ki zna leporečiti? Ali pa smo morda zgolj pohlepni in verjamemo, da se da na hitro zaslužiti ogromne vsote?

Nedavni prispevki