Tina Maze priznala: Imela sem tumor!


Medtem ko Slovenija časti smukaško kraljico Ilko Štuhec, pa v smučarskih vodah tudi po koncu porodniškega dopusta ostaja tudi najboljša slovenska smučarka vseh časov, 35-letna Korošica Tina Maze.

Čeprav profesionalno ne smuča več, je te dni tudi ona v švedskem Areju na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, in sicer kot sodelavka italijanskega Eurosporta. Z njo sta tam tudi partner Andrea Massi in enoletna hči Anouk.

Tina Maze svojo zasebnost sicer zelo nerada deli z javnostjo (samo spomnite se, kako dolgo je skrivala nosečnost pod ohlapnimi oblačili), tokrat pa je le uslišala slovenske novinarje in za časopis Delo razkrila veliko več, kot bi od nje morda sploh pričakovali.

Med drugim je priznala, da se šele zdaj zaveda, koliko je v svoji profesionalni karieri v resnici dosegla. Takrat, ko tekmuješ, si namreč osredotočen le na tekmovanje, uspehov pa ne moreš doživljati v takšni meri, kot bi si morda zaslužil in tudi upal. Prej čustva niso bila dovoljena, zdaj pa so, je dodala. Zato se lahko še toliko bolj iskreno veseli uspehov svojih naslednikov – Ilke Štuhec in tudi Štefana Hadalina, ki je šokiral vse ter Sloveniji v kombinaciji prismučal srebrno kolajno.

Nosečnost se ni zgodila takoj, potrebno je bilo zdravljenje

Tinina kariera je bila zaznamovana z veliko odmevnimi uspehi, tudi padci, a veliko je takrat ostalo skrito javnosti. Kot je povedala, še vedno ni pozabila grenkobe, ki jo je prevzemala v odnosu vodilnih mož Mednarodne smučarske zveze (Fis) do nje. Ti za njene zdravstvene težave niso imeli posluha, kot bi si ga zaslužila.

Tina Maze

Ob koncu kariere je z Massijem namreč že načrtovala nosečnost. A zgodilo se je, da so ji odkrili miom, benigno tvorbo v maternici, ki na žalost pesti vse več žensk.

Pri smučarski zvezi njenega tumorja niso priznali kot poškodbo, ki jo ovira na profesionalni poti, njej pa tako niso dodelili statusa poškodovanke. Prepričana je namreč, da bi morala biti ženska, ki mora hoditi na operacije, da sploh lahko zanosi, upravičena do takšnega statusa, ampak smučarske zveze to niti najmanj ne zanima. Tina Maze je slikovito dodala, da zanje tumor ni resna stvar, trije šivi na kolenu pa so. Da je rešila te zdravstvene težave, eno leto ni tekmovala, ob tem pa težav ni hotela izpostavljati v javnosti, saj se je znašla v zelo občutljivem obdobju, ki ga je hotela obdržati le zase in za svoje bližnje. Na tem mestu ji damo prav. Če bi nekje v javnosti le omenila, s čim se spopada, bi jo dobesedno ‘raztrgali’ …

Benigni tumor ni šala, Tina Maze pa je zdaj povedala, da so pri Fis mislili, da pač eno leto (ko se je zdravila) hodi naokrog s televizijo Eurosport in se zabava. Če bi bila noseča, bi ji priznali status poškodovanke, dokler ne zanosiš, pa tega ne dobiš. Povedala jim je, da je v procesu zanositve, a da pri njej pač ne gre tako gladko in samoumevno kot morda pri kakšni drugi ženski. Morala je počivati, potem še na operacijo, da ne govorimo o posledicah na psihičnem področju …

Še vedno čuti grenkobo

Kakor koli že, Tina Maze še vedno ni sprejela ignorantskega odnosa vodilnih mož Mednarodne smučarske zveze, nad njimi je še dandanes razočarana. Če bi imela status poškodovanke, bi tudi na tekmi v Mariboru, kjer je uradno sklenila svojo tekmovalno pot, dobila boljšo startno številko kot pa 34.

Potem pa so bile še težave z dresom in domačo smučarsko zvezo, tako da se je, če se spomnite, takrat začelo že govoriti, da Mazejeva na zadnji Zlati lisici v njenem življenju sploh ne bo nastopila. No, pa je, in to z nehvaležno številko 34, ter še zadnjič pozdravila svoje zveste navijače.

Njeno poslovilno vožnjo si lahko ogledate tukaj:

Spregovorila je tudi o materinstvu. To je v resnici približno takšno, kot si je prej predstavljala, je pa res, da se vsak dan sproti učiš nove in nove stvari. Bolj se ne bi mogli strinjati.

Nedavni prispevki